США. Дикий захід 2017. Дамба Гувера і Вегас з оглядового колеса

Вранці, продовбавшись десь з годину з’ясували, що сніданки не включені в цьому готелі (оргам привіт, “Да, завртак у нас есть здесь”), швиденько поснідавши в найближчому Старбаксі бутерами і кавою помчали на дамбу Гувера, на яку інші заїжджали вчора, бо їхали через Арізону, а не Юту, бо хотіли попасти на Grand Canyon Sky view –  але не встигли. ( ми це передбачили і спокійно їхали мальовничою Ютою.

“Минулі” серії –
1. Лось Анжелесь
2. Перша каліфорнійська rd
3. Сан Франциско та Пірс 39
4. Стенфорд та Силіконова долина
5. Музей Intel
6. Парк Велетнів
7. Пустеля Мохаве. Роут 66. Вільямс
8. Великий Каньйон
9. Каньойн Антилопи та “Підкова”
10. Powell lake, Глен каньойн, Юта та Вегас

Гребля Гувера. Збудована у 1935 році. На будівництві загинуло 96 робітників. Максимальна електрична потужність електростанції – 2ГВт.
Першою людиною, що загинула на будівництві греблі, був топограф Дж. Тірні, що потонув у Колорадо в грудні 1922 в процесі пошуку найкращого місця для будівництва. За збігом обставин, останньою жертвою будівництва став його син Патрік Тірні, який загинув тринадцять років опісля, впавши з однієї із водоскидних башт.

Гребля Гу́вера (англ. Hoover Dam, відома також як Boulder Dam) — унікальна гідротехнічна споруда у США, бетонна гребля заввишки 221 м і гідроелектростанція, споруджена в нижній течії р. Колорадо. Розташована в Чорному каньйоні, на кордоні штатів Аризона та Невада, за 48 км на південний схід від Лас-Вегаса; утворює озеро (водосховище) Мід. Названо на честь Герберта Гувера, 31-го президента США, який відіграв важливу роль у її споруджені. Будівництво греблі почалось у 1931 і завершилось у 1936, на два роки раніше запланованого строку. Гребля знаходиться під управлінням Бюро з розвитку США, підрозділа Департаменту внутрішніх справ США. У 1981 греблю було включено до Національного реєстру історичних місць США. Гребля Гувера є однією з відомих пам’яток на околицях Лас-Вегаса.

Трансформаторна станція ГЕС розташована на дні каньйону; у зв’язку з цим лінії електропередач, що розходяться від станції, довелося у ряді випадків зводити з використанням похилих щогл. В обїектив в один кадр все не влазить, довелося робити вертикальну панораму. Розміри греблі вражають. Цікаво, що процес твердіння бетону, з якого побудована гребля, не завершений по сьогодні.

Перший бетон був залитий в основу греблі 6 червня 1933. Оскільки роботи подібного масштабу раніше ніколи не проводилися, ряд технічних рішень, застосованих у процесі будівництва, мали унікальний характер. Однією з проблем, із якою довелося зіткнутися інженерам, стало охолоджування бетону. Замість суцільного моноліта, гребля будувалася як серія взаємозв’язаних колон у формі трапецій — це дозволяло розсіятися зайвому теплу що виділялося при застиганні бетонної суміші. Інженери підрахували, що якби гребля була споруджена як моноліт, для повного охолоджування бетону до навколишніх температур, знадобилося б 125 років. Це могло б призвести до появи тріщин і руйнування дамби[2]. Окрім цього, для прискорення процесу охолодження шарів бетону кожна форма, в яку здійснювалася заливка, містила охолоджувальну систему, з дюймових металевих труб, в які поступала річкова вода.

До цього дня на місцевості довкола водосховища Мід видно слід верхнього рівня води, досягнутого в 1983. Причиною настільки істотного підвищення рівня стала незвично висока кількість опадів, що випала в західній частині США як результат дії ефекту Ель-Ніньйо.

Вегас вранці і днем не такий яскравий як вночі.

Eifel Tower Restaurant

 

Остання вечеря з групою.

Несмачний тар-тар.

Салат з теля та лобстера.

Побігли далі переходами готелю Paris

до оглядового колеса High Roller.

Дивна машинка.

Висота колеса – 168 метрів, диаметр – 159 метрів.

28 таких кабін.

Залазимо в кабінку, трішечки часу і ось ми і на вершині колеса.

Ейфелева башта, фонтани та Беладжіо.


Фламінго

Лінк

Ще трішечки нічного вегасу

Беладжио

Та його танцюючі фонтани

Здається у Crystal. Дивовижні тайфунчики.

Це вже точно Crystal. Туфелька для попелюшкозавра

Ну і нескінченні глаьні автомати, рулетки, блек джек і крепс.. Доречі – вся статистика по рулетці – на екрані. Для тих, хто намагається “вирахувати” і знищити теорію йморівності.

Надобраніч. Пішли пакувати валізи.
Далі буде вранішній Вегас та повернення додому.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *